TCK Kapsamında Bilişim Suçları Nelerdir?

Bilişim, bilgisayar bilimi olarak da adlandırabileceğimiz bir kavramdır. Dolayısıyla içeriğinde bilgisayar ve buna benzer elektronik aletleri barındırıyor. Bilgisayarların ve benzeri elektronik aletlerin günümüzde oldukça yaygınlaşması teknolojinin gelişimi ile doğru orantılıdır. Yani teknoloji gelişmeye devam ettikçe bilişim kavramı da gelişmeye devam edecektir. Bu yolla, her gün sosyal medyada karşılaştığımız birçok dolandırıcılık haberi sayesinde bilişim odaklı suçlar da merak konusu oluyor. İnsanlar TCK kapsamında bilişim suçları nelerdir, diye merak edebiliyorlar. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Bilişim Alanında İşlenen Suçlar başlığında da görüleceği gibi bütün bilişim suçları ve cezaları 243 ile 245 maddeleri arasında verilmiştir.

5237 sayılı TCK’da düzenlenen bilişim suçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilişim sistemine girme suçu (TCK, madde 243)
  • Sistemi engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme veya değiştirme suçu (TCK, madde 244)
  • Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu (TCK, madde 245)
  • Yasak cihaz veya program kullanma suçu (TCK, madde 245/a)

Bilişim Sistemine Girme Suçu ve Cezası

Bilişim sistemine girmek, herhangi bir kişinin, bir bilgisayarda ya da benzeri bir elektronik alette bulunan bilgilere sahip olmak için uzaktan ya da fiziki bir yakınlık bulundurarak erişmesi anlamına gelmektedir. Bu açıdan bilişim sistemine girme suçu, basit olmasından ötürü oldukça fazla karşılaşılan bir suç çeşididir. Bu suça verilebilecek en kolay örnek başka birinin sosyal medya hesabına kişinin izni olmadan şifre ve güvenlik önlemlerini devre dışı bırakarak girmektir. Eğer ki, kişinin izni varsa bu durum hukuka uygun olduğu anlamına geliyor. Bilişim sistemine girme suçunun cezası ise şu şekildedir:

  • Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
  • Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
  • Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
  • (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Sistemi Engelleme, Verileri Yok Etme, Bozma veya Değiştirme Suçu ve Cezası

Sistemi engelleme, verileri yok etme, bozma veya değiştirme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 244. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede yer alan ve başlıkta da görülebilen herhangi bir seçimli hareket suç teşkil etmektedir. Bu suçların cezası ise şu şekildedir:

  • Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
  • Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası

Banka kartları veya kredi kartlarının kötüye kullanılması da Türk Ceza Kanunu’nda bilişim suçları arasında yer almaktadır. Adından da anlaşılabileceği gibi başka kişilerin banka ve kredi kartlarının izinsiz kullanılması gibi durumlar suç teşkil etmektedir. Banka veya kredi kartlarının kötü kullanılması durumunda verilebilecek cezalar şu şekildedir:

  • Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Birinci fıkrada yer alan suçun;

a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,

c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

  • (Ek: 6/12/2006 – 5560/11 md.) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.

Yasak Cihaz ve Program Kullanılması Suçu ve Cezası

Bilişim suçlarında kullanılabilecek cihazlar ya da programların yapılması, bunların kullanılması ya da ticaretinin yapılması gibi durumda ortaya çıkan bir suç çeşididir. Yasak cihaz ve program kullanılması durumunda geçerli cezalar şu şekildedir:

  • Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu Bölümde yer alan suçlar ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Bu şekillerde herhangi bir bilişim suçuna maruz kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka bu alanda uzman avukatlarla görüşme sağlamalısınız. Büro avukatlarımız ile görüşerek maruz kaldığınız suç ve yapabileceklerinizle alakalı bilgi alabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir