Hangi Hastalıklar Meslek Hastalığı Kapsamındadır?

Meslek hastalığı, özetle işyeri sebebiyle ortaya çıkabilecek hastalıkların genel adıdır. Sigortalı çalışanların yaptığı ya da çalıştığı işten dolayı tekrar eden bir sebep veya işin şartları sebebiyle yaşadığı sürekli ya da geçici hastalık, ruhsal ve bedensel kötülük halleri meslek hastalığı olarak geçmektedir. Bu bağlamda herhangi bir meslek hastalığına tutulan kişilerin belirli hakları bulunuyor. Peki hangi hastalıklar meslek hastalığı kapsamındadır?

Meslek hastalıklarının detayları 5510 sayılı kanun kapsamında düzenlenen Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Orantı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’ne göre belirlenmiştir. İlgili yönetmeliğin 5. bölümünde Meslekte Kazanma Gücü Azalma Oranı Tespitine İlişkin Usul ve Esaslar başlığı altında:

“Meslek hastalığı MADDE 17 – (1) Hangi hastalıkların meslek hastalığı sayılacağı ve bu hastalıkların, işten fiilen ayrıldıktan en geç ne kadar zaman sonra meydana çıkması hâlinde sigortalının mesleğinden ileri geldiğinin kabul edileceği Meslek Hastalıkları Listesine (Ek-2) göre tespit ve tayin edilir.

(2) Herhangi bir meslek hastalığının klinik ve laboratuar bulgularıyla kesinleştiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin, işyeri incelenmesiyle kanıtlandığı hâllerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararı ile meslek hastalığı sayılabilir.” İfadeleri geçmektedir. Bu bağlamda belirlenen ve yine İlgili yönetmelikte geçen meslek hastalıkları listesi şu şekildedir:

a) A Grubu: Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları,

b) B Grubu: Meslekî cilt hastalıkları,

c) C Grubu: Pnömokonyozlar ve diğer meslekî solunum sistemi hastalıkları,

ç) D Grubu: Meslek bulaşıcı hastalıklar,

d) E Grubu: Fizik etkenlerle olan meslek hastalıkları.

Meslek Hastalığı Örnekleri

Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Orantı Tespit İşlemleri Yönetmeliği 5. Bölüm madde 22’de meslek hastalıklarına dair bazı hastalıklar zikredilmektedir. Bu hastalıklar:

a) Baş arızaları (Kafa Kemikleri, Nöroloji, Nöroşirurji, Psikiyatri arıza ve hastalıkları).

b) Göz arızaları.

c) Kulak arızaları.

ç) Yüz arızaları.

d) Boyun arızaları.

e) Göğüs hastalıkları.

f) Omuz ve kol arızaları.

g) El bileği ve el arızaları.

ğ) El parmakları arızaları.

h) Omurga arızaları.

ı) Karın hastalık ve arızaları.

i) Pelvis ve alt ekstremite arızaları.

j) Endokrin, metabolizma, kollagen doku, periferik damar hastalıkları, hematolojik ve romatoid hastalıklar.

k) Deri arızaları ve yanıklar.

Bahsi geçen hastalıklardan herhangi birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle bu hastalığı tespit ettirmeniz gerekiyor. Meslek hastalığı tespitine yönelik süreçlerde ilgili kanunlarda detaylı olarak anlatılmıştır. Tespit edilen meslek hastalığı neticesinde çalışanlar bazı haklar elde ederler. Bu hakların doğru uygulanması için hukuki sürecin doğru takip edilmesi önemlidir. Bu bağlamda ilgili kanun ve yönetmelikleri detaylı bir şekilde öğrenmenizde fayda var. Ancak sürece dair daha emin adımlar atmak istiyorsanız, profesyonel bir hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir