Hangi Durumlarda Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açılabilir?

Maddi ve manevi tazminat davaları, hukuka aykırı yapılan işlem ya da eylem sonucunda zarar gören kişi tarafından açılabilir. Maddi tazminat davasında davaya konu olan işlem ya da eylem, kişinin malvarlığında bir azalma yaratan hukuka aykırı faaliyetlerdir. Manevi tazminat davasında ise hukuka aykırı işlem ya da eylem sonucu malvarlığındaki eksilme değil, kişinin maruz kaldığı acı ve sıkıntı konu edilmektedir. Peki, özel olarak hangi durumlarda maddi ve manevi tazminat davası açılabilir?

Maddi ve manevi tazminat davaları bir arada açılabileceği gibi duruma göre yalnızca biri de açılabilir. Tazminat davası açan kişiler, karşılaştıkları bir haksızlık sonucunda maddi veya manevi kayıp yaşadıklarını düşünmektedir. Öte yandan davanın geçerli olması için uğranılan kayıp ile gerçekleşen eylem ya da işlem arasında bir nedensellik bağı gereklidir. Ek olarak, sonucu doğuran nedenin hukuka aykırı olması gerekmektedir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Maddi ve manevi tazminat davaları, ticari özellikte olanlar haricinde asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Eğer hukuka aykırı işlem idare tarafından gerçekleştirildiyse bu tür tazminat davalarına tam yargı davası adı verilmektedir. Kanunlarda özel olarak adli yargının görevlendirilmediği, idarenin işlem ve eylemlerinden kaynaklanan hasar idare ve vergi mahkemelerinde görülmektedir. Sık sık karşılaşılan tazminat davasına uygun örnekler:

  • Nişanın bozulması ve boşanma davalarında istenilen tazminat,
  • İş kazası nedeni ile iş yerlerine açılacak tazminat davaları,
  • Telif ihlalleri kaynakları davalar ve benzer durumlardır.

Konuyla ilgili merak ettiklerinizi büromuzun deneyimli avukatlarına danışabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir