HAKARET SUÇU
Hakaret
Hakaret, bir kimseye saygısız ve küçümseyen ifadeler kullanmaktır. Kişinin onur, şeref ve saygınlığına rencide edebilecek bir nitelikle saldırmak hakaretli bir suç tipidir. Hakaret suçu kanunda, Şerefe Karşı Suçlar başlığı altındadır. Hakaret suçu şikayete bağlı suçlardandır. Suçun şikayete bağlı olması nedeniyle suç oluştuktan ve soruşturma makamları tarafından öğrenildikten sonra re’sen soruşturma işlemleri başlamaz, mağdur şikayeti aranır. Ancak eğer suç nitelikli halli ise şikayet aranmaz, soruşturulması re’sen yapılır.
Zamanaşımı
Hakaret suçu zamanaşımı süresi 6 aydır. Kişi 6 ay içerisinde şikayetçi olmaz ise bu hakkını kaybeder.
Hakaret Suçu Mağduru
Hakaret suçunda fail eğer ki kişinin adını açıkça belirtmemiş ve üstü kapalı şekilde suçu gerçekleştirmiş ise, eğer ki mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum söz konusu ise, hem ismi belirtilmiş hem de hakaret açıklanmış sayılır. ( Türk Ceza Kanunu 126. Madde )
İspat
Suç oluşturan fiil eğer ispat edilmemiş ise kişiye ceza verilmez. Hakaret suçu nedeniyle hakaret edilen mağdur hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı verildiği durumda, ispat yapılmış sayılır.
Haksız Fiil Nedeniyle ya da Karşılıklı Hakaret
Eğer ki hakaret suçu haksız bir fiil durumunda işlenmiş ise, verilecek olan ceza üçte birine kadar indirilebilir ya da ceza vermekten vazgeçilebilir.
Suç kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmiş ise, kişiye ceza verilmez.
Eğer hakaret suçu karşılıklı olarak işlenmiş ise, olay durumuna göre taraflardan her ikisi ya da biri hakkında ceza üçte birine kadar indirileceği gibi ceza vermekten vazgeçilebilir.
Hakaret Suçu Cezası
– Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (Türk Ceza Kanunu 125/1)
– Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (TÜRK CEZA KANUNU 125/2)
– Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (TÜRK CEZA KANUNU 125/3)
– Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (TÜRK CEZA KANUNU 125/4)
– Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır. (TÜRK CEZA KANUNU 125/5)