Kişinin kendi özel alanında habersiz fotoğraf veya video çekilmesi suçtur. Kamuya açık alanlarda yapılan herhangi bir aktivite, sırf sosyal ve herkesin paylaştığı bir ortak alan içerisinde gerçekleşti diye bireye bunu kayıt altına alma hakkını tanımamaktadır. Ünlü, tanınmış kişilerin çoğunlukla rahatsız olduğu bu konuya “özel hayatın gizliliği” maddesi cevap niteliğindedir. Bu durum, TCK’ Özel Hayatın Gizliliği kapsamında açıkça belirtilmiştir;
Madde 134- (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.(1)
(2) (Değişik: 2/7/2012-6352/81 md.) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
Özel hayatın gizliliği maddesini ilgilendirmeyen çekimlerde, kayıt altına alınan görüntünün veya sesin, kişinin kendisini ve ailesinin huzurunu tehdit eden unsurlar içermesi durumunda kişi TCK madde 123’te tanımlanan “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçunu göstererek kayıt eden kişiye dava açma hakkına sahiptir.
İnternet Üzerinden Özel Paylaşılan Fotoğraf ve Videoları Habersiz Kaydetmek ve Paylaşmak Suç mudur?
İnternet aracılığı ile sosyal medya platformlarından herhangi biriyle, örneğin Instagram üzerinden rıza ile paylaşılan bir fotoğrafın veya videonun kaydedilmesi suç sayılmaz iken, üçüncü kişiler ile paylaşılması, başka platformlarda şantaj, hakaret, aşağılama vb. sebepler ile paylaşılması “özel hayatın gizliliğini ifşa suçu” olarak değerlendirilir. Aynı zamanda, internet aracılığı ile görüntülü bir sohbet esnasında kişinin haberi olmadan veya iznini almadan sadece görüntüyü kaydetmek de “özel hayatın gizliliğini ifşa suçu” oluşturur. Bu nedenle, bir kişiden habersiz sanal alemde fotoğrafını veya videosunu paylaşmak, özel hayatın gizliliği kapsamında suç sayılmaktadır ve mağdur bireye dava açma hakkını tanır.