Cumhurbaşkanına Karşı İşlenen Hakaret Suçu ve Cezası

Cumhurbaşkanına karşı işlenen hakaret suçu ve cezası doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile ilişkilendirildiği için hakaret suçlarından daha farklı değerlendirilmektedir. Cumhurbaşkanının temsil ettiği makam ve Türk Devleti ile olan ilişkisi sebebiyle bu suçla alakalı müstakil bir kanun maddesi bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanına karşı işlenen hakaret suçu, bir şahsa karşı işlenen hakaret suçundan farklı değerlendirilmektedir.

Türk Ceza Kanunu’nda Cumhurbaşkanına Hakaret ile İlişkili Madde

Cumhurbaşkanına hakaret, Türk Ceza Kanunu’nda, “Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar” bölümünde yer alan hukuki bir suçtur. Bu suçun cezası, TCK m. 299’da düzenlenmiştir. Buna göre:

(1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır.

(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.” şeklindedir.

Cumhurbaşkanına karşı işlenen hakaret suçunda, yazılı ve sözlü işlenen suçlarla birlikte; resim, şarkı, şiir, karikatür veya ima yoluyla işlenen hakaret suçları da gündeme gelmektedir. Suçun nasıl işlendiği cezanın oranını değiştirmemekte, fail suçu nasıl işlemiş olursa olsun aynı suçtan yargılanmaktadır.

Ancak cumhurbaşkanına karşı işlenen hakaret suçunun aleni biçimde işlenmesi, kanunda da belirtildiği gibi cezanın artmasına neden olmaktadır. Örneğin medyada, sosyal medya organlarında, bir caddede bağırarak bu suçun işlenmiş olması alınacak cezayı arttıracak unsurlardandır.

Cumhurbaşkanına Karşı İşlenen Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Cumhurbaşkanına karşı işlenen hakaret suçunun cezası, failin durumuna göre değişik şekillerde uygulanmaktadır. Buna göre suçun cezası:

  • Adli para cezasına çevrilebilir.
  • Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile belirli şartlar altında ertelenebilir.
  • Ceza belirli şartlar dahilinde ertelenebilir.

Cumhurbaşkanına karşı işlenen hakaret suçunda mahkemenin tam olarak hangi cezaya hüküm vereceği, failin yaşına, cezai ehliyetine, adli siciline bağlı olarak değişiklik göstermektedir. En doğru bilgiyi alabilmek için profesyonel bir avukatla görüşmek faydalı olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir