Başkasına Ait Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması

Öyle ya da böyle artık neredeyse herkesin banka veya kredi kartı kullanması bir gereklilik olmuştur. Bu gereklilikle birlikte bu alanda yaşanan teknolojik gelişmeler de bir o kadar fazla oluyor. Ancak güvenlik önlemleri yetersiz kalabiliyor ve açıkları dolandırıcılar tarafından bulunabiliyor. Bu şekilde başkasına ait banka veya kredi kartının kötüye kullanılması ve kişilerin bu şekilde kendilerine veya başka birine fayda sağlaması suç teşkil etmektedir. Bu durum kart sahibi kişinin rızası olması durumunda bile suç sayılabiliyor. Bu yüzden hangi durumlarda suç sayıldığı oldukça önemlidir. Bu şekilde suç sayılabilecek bazı olaylar şunlardır:

  • Kart sahibi kişinin rızası olacak şekilde alınmasına karşın rızası olmayacak şekilde kullanılması
  • Hırsızlık yoluyla banka veya kredi kartının ele geçirilmesi ve kullanılması
  • ATM cihazlarında kurulan düzeneklerle kartın çalınarak kullanılması
  • Sahte banka veya kredi kartı üretmek ve bunların kötüye kullanılması

Bu noktada hırsızlık yoluyla banka veya kredi kartının ele geçirilip kullanılması durumunda suçlunun hem hırsızlıktan hem de başkasına ait banka veya kredi kartının kötüye kullanılmasından yargılanacağını söylemekte fayda var.

Başkasına Ait Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Hakkında Ceza Hükümleri

Bu konuda verilen cezalar ile ilgili bazı cezasızlık halleri de bulunmaktadır. Bunun yanında etkin pişmanlık söz konusu olursa cezalarda indirime gidilmesi de uygulanabiliyor. Etkin pişmanlık, suçu işleyen kişinin, işlediği suçun olumsuz sonuçlarını gidererek pişmanlık göstermesi anlamına geliyor. Bu noktada uygulanabilecek ceza indirimleri şu şekillerde olabilir:

  • Fail, mahkemede dava açılmadan önce yani savcılık aşamasında, suça ilişkin bilgi verir ve suçu birlikte işlediği kişileri, azmettireni, yardım edeni açıklarsa veya mağdurun uğradığı zararı tazmin ederse, suça ilişkin cezada 2/3 oranına kadar ceza indirimi yapılır.
  • Fail, mahkemede dava açıldıktan sonra, fakat hüküm verilmeden önce suça ilişkin bilgi verir veya mağdurun uğradığı zararı tazmin ederse kendisi hakkında 1/2 oranına kadar ceza indirimi yapılır.

Bunlar haricinde uygulanacak cezalar da TCK’ya göre şu şekildedir:

  • Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
  • Birinci fıkrada yer alan suçun;
    • Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
    • Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,
    • Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
  • (Ek: 6/12/2006 – 5560/11 md.) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.

Eğer bu konuda herhangi bir şekilde mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka uzman bir avukattan yardım almanız gerekiyor. Büromuzun uzman avukatları ile görüşerek ne yapacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir