Anne olunabilmesi için çocuk doğurma şartı yoktur. Çocuğu koruyan, çocuğun bakımını üstlenen ve çocuğu koşulsuz şartız seven kişiler anne baba olabilmektedir. Çocuğun anne baba sıfatını almak için çocuğu sevmek ve onun için emek harcamak gerekir, yalnızca doğurmak değil. Evlat edindirmeye uygun olan bir çocuk ile, evlat edinmeye müsait olan kişi ya da eşlerin hukuki yollar sağlanması koşuluyla aile olmak ve çocuk ebeveyn ilişkisi kurmaları evlat edinmedir. Ancak evlat edinilmesi için koşullar bulunmaktadır. Bir yıllık izleme sonrasında sosyal inceleme raporunun bulunduğu dosya bir ay içinde evlat edinme davası açılmak üzere hazırlanır. Evlat edinmek isteyen kişilerin başvuru için yeterli koşulları sağlamaması durumunda başvuru reddedilir. Evlat edinme davalarının reddi, askıya alınması gibi durumlarda il müdürlüğü tarafından başvuru sahiplerine yazılı olarak itiraz edilebilir ancak itiraz işleminin onbeş gün içerisinde yapılması gerekmektedir.
EVLAT EDİNME ŞARTLARI
- Eşlerin en az 5 yıldır evli olmaları ya da her ikisinin de 30 yaşını doldurmuş olmaları,
- Evlat edinecek kişi veya eşlerin, evlat edinilenden en az 18 yaş büyük olmaları,
- Çocuğun, evlat edinen tarafından en az bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması,
- Evlat edinmenin her halde çocuğun yararına bulunması,
- Ayırt etme gücüne sahip olan çocuğun rızasının alınması,
- Çocuğun ana ve babasının rızasının bulunması, (22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 311 ve 312. maddelerinde yer alan hükümler hariç)
- Çocuğun vesayet altında olması halinde vesayet dairelerinin izninin alınmış olması,
- Evlat edinenin en az ilkokul mezunu olması şeklinde özellikler aranır.
NASIL EVLAT EDİNİLİR?
Evlat edinme Türkiye’de iki şekilde olmaktadır.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlardan,
- Çocuğun biyolojik ailesinden ya da vasisinden.
Evlat edinmek üzere başvurmak isteyenler:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yerleşim yerindeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne,
- Yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşları, kabul eden devletin merkezi makamına,
- Türkiye’de bir yıldan fazla süreyle oturma izni almış yabancı ülke vatandaşları, merkezi makama gönderilmek üzere bulundukları yerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunurlar.
Evlat Edinme Dava Dilekçesi
… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE,
DAVACILAR: (Ad Soyad, TC Kimlik No)
VEKİLİ:
ADRES:
DAVALI:
DAVA KONUSU: …’ın evlat edinilmesine izin verilmesi talebidir.
AÇIKLAMALAR:
Taraflar …. yıldır evlidir. Davacı ……ili, …………….. ilçesi …….. mahallesi .. hane, .. cilt ve …. sayfada kayıtlı bulunmaktadır, davacı …. ……ili, …………….. ilçesi …….. mahallesi .. hane, .. cilt ve …. sayfada kayıtlı bulunmaktadır. Tarafların Evliliğinden müşterek çocuğu bulunmamaktadır.
Taraflar, Türk Medeni K. m. 306 gereğince aranan iki yıllık evlilik veya otuz yaşını doldurmuş olma şartlarını gerçekleştirmiş bulunmaktadır.
Müvekkillerim ile evlat edinilmek isteyen kişi arasındaki yaş farkı da …’den fazladır.
………….. evlat edinilmesine kendi ailesi de rıza göstermektedirler. Bu durumda duruşmanın yapılarak MK.m. 305 vd. hükümleri gereğince, …………… evlat edinilmesine izin verilmesini talep etmek için bu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ DELİLLER: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 305 ve devamı.
EKLER: Nüfus kayıtları, davalıların yazılı izinleri ve evlat edinilecek …’ın yazılı görüşü
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan sebeplerle …….’nın müvekkiller adına mahkemenizden evlat edinme izni verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 28/12/2019
DAVACILAR VEKİLİ
Av. ………..